Kladdkakans dag

"Kladdkakans dag firas på samma datum varje år, detta datum är den 7 november. Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har senaste åren ökat oerhört mycket i popularitet. Kladdkakan är en mjuk kaka med smak av choklad, denna mjuka kaka ska helst vara ljummen och förtärs oftast tillsammans med vispad grädde. Även glass kan förekomma. Till detta passar det bra med ett glas mjölk. Det fin många olika recept på kladdkaka. Om du önskar så kan du köpa färdig kladdkaka i butiken. Detta är dock inte lika gott som hembakad kaka"

 

http://www.aftonbladet.se/matvin/article11624647.ab

 

 

Kladdkaka med dajm- och nougattäcke

Tid: 40 minuter.


4 ägg

3,5 dl socker

200 g mörk blockchoklad av bättre kvalitet, 70–75 procents kakaohalt

4 msk kakaopulver

200 g smör

4 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

Ströbröd

125 g nougat, tunt skivad

200 g dajmkulor (2 påsar)

 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smält smör och choklad i vattenbad eller i mikron.

3. Blanda socker, vaniljsocker, kakao, salt och ägg ordentligt.

4. Blanda ned chokladblandningen i äggsmeten, rör sedan i mjöl och blanda tills du får en slät smet. Slå upp i en smord och bröad springform med löstagbar botten (cirka 22 cm). 

5. Grädda 17–25 minuter i ugnen, kontrollera med sticka, kladdkakan ska vara kladdig i mitten. Ta ut den och fördela nougaten och dajmkulorna jämt över hela kakan. Sätt in kladdkakan i ugnen igen i max 30 sekunder, precis så att nougaten smälter.

6. Kyl ned och servera.


Kommentarer
Postat av: Lillstrumpa

Oj oj det där låter riktigt gott och verkligen lyxigt!

2011-11-07 @ 18:40:21
Postat av: Anna

Mmmm kladdkaka.. num num

2011-11-10 @ 17:31:46
URL: http://miccawhite.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0